Mission® Virtstestiliuskat - Määritys ja lyhenne

Määritys
Lyhenne
Merkitys
Ketoaineet
KET
Ketoaineet ovat orgaanisia happoja, joita muodostuu rasvan palaessa elimistössä. Rasvan palaminen tarkoittaa, että elimistö käyttää energiantuotantoon pääasiassa rasvoja. Esimerkiksi paaston aikana ainoa energianlähde on oma varastorasva, ja silloin virtsasta löytyy usein ketoaineita. Insuliinista riippuvaisessa (tyypin 1 eli nuoruustyypin) diabeteksessa voi tulla samanlainen tilanne, jos ollaan ilman insuliinia. Tällöin elimistö ei pysty käyttämään sokereita energia-aineenvaihdunnassa ja joutuu polttamaan rasvaa. Seurauksena on happomyrkytys eli ketoasidoosi, joka tarvitsee välitöntä hoitoa.
Glukoosi
GLU
Normaalisti virtsassa ei yleensä ole glukoosia, mutta jos veren glukoosin pitoisuus nousee normaalia suuremmaksi, glukoosia alkaa valua virtsaan. Sokeri virtsassa on siten käytännössä aina merkki liiaksi kohonneesta verensokerista eli diabeteksesta.
Proteiini
PRO 
Normaalisti virtsassa ei saa olla valkuaisainetta. Jos liuskatesti osoittaa selvästi proteiinia, se merkitsee aina jotain munuaisen tai virtsateiden sairautta. Aivan pieniä määriä albumiinia (proteiini) saattaa livahtaa virtsaan esimerkiksi kovan fyysisen rasituksen aikana. Siksi heikko värireaktio ei yleensä merkitse sairautta.
Nitriitti
NIT
Jos bakteereita on liikaa, virtsasta löytyy nitriittiä. Koska suurin osa virtsatietulehduksista on kolibakteerien aiheuttamia, koe paljastaa useimmat tulehdukset. Negatiivinen tulos ei kuitenkaan sulje tulehduksen mahdollisuutta pois, sillä joskus sen voi aiheuttaa bakteeri, joka ei tuota nitriittiä. Jos esiintyy oireita (esim. alavatsakivut), on hankkiuduttava jatkotutkimuksiin, vaikka testi antaisin negatiivisen tuloksen.
Leukosyytit
LEU
Veren valkosoluja virtsassa ei normaalisti ole kuin korkeintaan muutama. Jos valkosoluja on paljon, se yleensä merkitsee virtsateiden tulehdusta. Tällöin on hankkiuduttava jatkotutkimuksiin.
pH Kirjainyhdistelmä pH tarkoittaa happamuutta. pH:n arvo 7 on neutraali, sitä pienemmät arvot ovat happaman ja suuremmat emäksisen puolella. Virtsa on usein lievästi hapanta, mutta pH-arvo riippuu ravinnon laadusta. Normaalisti pH-arvo voi vaihdella 4.5 - 8.5 väillä. Happamuuden vaihteluilla ei yleensä ole merkitystä sairauksien toteamisessa. Virtsan happamuus vaikuttaa tiettyjen lääkkeiden ja myrkkyjen poistumiseen elimistöstä.

Veri
BLO 
Normaalisti verta ei saa olla virtsassa. Vaikka virtsa ei näyttäisi lainkaan punaiselta, siinä voi silti olla pieniä määriä verta, minkä liuska paljastaa. Koe on niin herkkä, että vähäinen määrä kuukautisverta tai voimakkaan alapesun aiheuttama hiertymä voi muuttaa testituloksen positiiviseksi. Selvästi positiivinen tulos merkitsee yleensä sairautta ja vaatii aina lisätutkimuksia.
Bilirubiini
BIL
Positiivinen tulos viittaa maksa- ja sappitiesairauksiin sekä hemolyyttiseen tilaan. Kun bilirubiinia erittyy virstaan, se muuttuu tummaksi. Jos tulos on positiivinen, otettava yhteyttä lääkäriin. Kts. myös kohta Urobilinogeeni.
Urobilinogeeni
URO
Sappikivitaudissa tai haimakarsinoomassa virtsan bilirubiinitesti on positiivinen ja urobilinogeenitesti on yleensä negatiivinen. Maksasoluvauriossa (esim. hepatiitti, kemikaalien ja lääkkeiden aiheuttama vaurio) sekä virtsan bilirubiini että urobilinogeeni voivat olla koholla. Bilirubiinitesti voi olla positiivinen ennen virushepatiitin aiheuttamaa keltaisuutta. Hemolyysin aiheuttamassa ikteruksessa virtsan bilirubiinitesti on negatiivinen ja urobilinogeenitesti positiivinen. Urobilinogeenin viitearvo terveellä henkilöllä on negatiivinen. Kuume voi myös nostaa urobilinogeenin tasoa. Jos tulos on positiivinen, on hankkiuduttava jatkotutkimuksiin.
Suhteellinen tiheys (ominaispaino)
SG
Virtsan tiheys on suurempi kuin veden, koska se sisältää suoloja ja muita aineita. Tiheys riippuu suuresti virtsan määrästä. Jos juo paljon, ylimääräinen vesi erittyy virtsaan, ja virtsa laimenee. Alhainen SG viittaa yleensä runsaaseen nesteiden nauttimiseen. Jos virtsa on hyvin laimeaa, siinä olevien aineiden ja solujen pitoisuus laimenee myös. Siksi hyvin laimeassa virtsassa seulontatutkimuksen tarkkuus heikkenee. Nyrkkisääntönä on että kun suhteellinen tiheys on yli 1,015, virtsa on tarpeeksi väkevää luotettavien tulosten saamiseksi. Korkea SG viittaa dehyrataatio- (elimistön kuivumis-) tilaan. Munuaisten konsentrointi- tai laimennuskykyyn vaikuttavat sairaudet johtavat virtsan ominaispainon muutokseen.

Askorbiinihappo
ASC
Askorbiinihapon eli C-vitamiinin eritys virtsaan lisääntyy voimakkaasti silloin, kun annos ylittää 100 mg vuorokaudessa.
Eräät ravitsemusasiantuntijat katsovat, että C-vitamiinia pitäisi saada 100 - 200 mg/vrk, jotta elimistön C-vitamiinivarastot pysyisivät täynnä. Elimistön C-vitamiinivarasto on n. 1,5-5 g. Kun kudosten varastot ovat täynnä, ylimääräinen vitamiini erittyy virtsaan. Näin tapahtuu keskimäärin 100 mg:n vuorokausiannoksella. Kudokset kyllästää 200 mg:n päivittäinen C-vitamiinin saanti. Kohtalaiset tai korkeat askorbiinihappopitoisuudet saattavat vaikuttaa värin muodostuksen virtsatestiliuskassa.

Parametrit ja eräkoot Yksittäispakatut
testiliuskat
Purkki
Ketoaineet 1, 3 ja 6 kpl 25 ja 50 kpl
Glukoosi 3 ja 6 kpl 25 kpl
Proteiini 1, 3 ja 6 kpl 25 ja 50 kpl
Nitriitti ja Leukosyytti 1, 3 ja 6 kpl 25 ja 50 kpl
Glukoosi ja Proteiini 1, 3 ja 6 kpl 25 kpl
Glukoosi ja Ketoaineet 1, 3 ja 6 kpl 25 kpl
GLU/PRO/pH/BLO/NIT/LEU 3 ja 6 kpl 25 ja 50 kpl
Asc/Glu/Bil/Ket/Sg/Blo/pH/
Pro/Uro/Nit/Leu
3 ja 6 kpl 25 ja 50 kpl